Et blomstrende gartneri med røtter i lokalmiljøet

På Iseveien utenfor Sarpsborg ligger et trivelig familegartneri som produserer blomster i alle varianter for eget utsalg. Etter fire generasjoner med grønne fingre blomstrer bedriften mer enn noen gang. Folk kommer fra hele Østfold for å kjøpe kvalitetsblomster hos Larsen.

- Vi er en liten virksomhet der alle er med og jobber, og mye er basert på erfaring og fingerspissfølelse, forteller Lars Røren, som driver gartneriet sammen med søster Nina, med en trofast stab av fire dyktige ansatte. Foreldrene Frank og Lise er fortsatt med og bidrar i driften.

Hos Larsen brukes det mye tid på å studere og lese plantene, de skal ikke vokse for fort.
- Vi liker å forme de slik vi ønsker, så plantene får en tett formasjon slik at våre kunder får stor glede av de i lang tid, forteller Lars.

Som mange andre lokale gartnerier gjelder det å kjenne kundenes smak og følge med i trender.
- Vi har mange trofaste kunder. Mange av de har bestemte ønsker eller planter de er glad i, det kan være noe man har sett hos andre eller en man har et nært forhold til. Vi er glad i tradisjoner, men har alltid forsøkt å følge med på hva som ligger i tiden og sørge for et bredt utvalg. Samtidig vet kunden at de får kvalitet, forteller Lars.

Planter og ønsker kommer og går etter årstidene. Julen er en viktig høytid. Påske er en annen, og fram til disse sesongene er det mye arbeid og planlegging. 

- Skal jeg komme med et eksempel må noe som er evig populært må det bli surfinia, en vakker og lettstelt plante. Vi har den i mer enn tyve ulike farger og million bells i like mange. Å ha et så stort utvalgt er mye jobb, men eneste veien å gå for en liten bedrift. Et lokalt gartneri henvender seg til faste kunder som etterspør noe spesielt. Blomster får du jo kjøpt over alt, men vi har utvalget for «kjennere», sier Nina.

 

Alt arbeid foregår for hånd, her Hilde som steller de små.

Larsen Handelsgartneri har så lenge noen kan huske brukt gartnerjord fra Tjerbo. Det er også den man selger til kundene.
- Det er mange meninger om jord, men vi som driver gartneri vi naturligvis ha kvalitetsjord. Plantene skal trives og vokser godt, og utvikle et solid rotsystem. Til nær sagt alle planter bruker vi gartnerjord fra Tjerbo, den er blitt en viktig bærebjelke i vår produksjon, og holder alltid en høy kvalitet, det ser vi hver dag, sier Røren.

De siste årene har man sett at folk gjerne ønsker seg ferdige utvokste blomster i full størrelse i potte, men også i større krukker. Ampler er også populært å ha på veranda og terasser.
- Av nye typer er særlig salvie en plante som vi satser på, ellers kan jeg gjerne nevne for eksempel georginer, cosmos, scaevola, surfinia, million bells og bakopa mm., alle fargerike, lettstelte og villige planter vi har i stort fargespekter, forteller Røren. Man hjelper naturligvis også folk med gode råd om vanning, gjødsling, lys og stell, slik at kundene kan ha glede av blomstene i mange år.

Man har også valgt å utvide sortimentet med å dyrke fram stauder, som man har stor tro på.
- Det er en ny trend å pynte opp i uterommet. Om sommeren er det en liten folkevandring hit for å kjøpe planter og potter til hage og terrasse. Kundene kan gå omkring i drivhuset og velge blant tusenvis av planter, og på forsommeren holder vi også søndagsåpent, forteller Lars.

Ved siden av gartneriet har man butikken, der man også selger en god del snittplanter, lager buketter og kranser til alle livets anledninger.
- Vi har dyktige dekoratører som stadig får mer å henge fingrene i, så vi ser lyst på framtiden, sier Lars og Nina ved Larsen Handelsgartneri, en bedrift som fyller hundre år i 2024.