Torv styrker helsa til grisen

For å sikre god vekst og helse er det nødvendig med tilskudd av naturlig torv i kosten. Det gir fastere avføring og bidrar til å holde bingen tørr. Når Per Anton serverer smågrisene de første dosene med torv er det fest i bingen.

Ved siden av en nydelig Galloway besetning av storfe og sau, korn og variert skogsdrift, driver Per Anton Aas med kombiproduksjon av gris med 18 purker. Han fôrer fram 13 -1400 slaktegris hvert år, og dette skjer på Skreia, som er tjukkeste Toten i Oppland.

-  Vi får drektige purker hver måned hele året. Smågrisene er hos oss fra fødsel til slakt 18 til 20 uker før de tar farvel, forteller Per Anton Aas, som i mange år har drevet familiegården der gris er viktig for økonomien. Å ale opp griser er en enkel og trivelig virksomhet. Etter at dietiden er over får grisene får løpe fritt og spise godt, vokst seg store og fine.

En erfaring han har gjort seg at at naturlig torv spiller en viktig rolle, både for kostholdet, men også til å holde god hygiene i bingen.
- Det er viktig med fast møkk hos grisen for at den skal kunne vokse godt. Grisene får derfor torv i føden for ikke å få magesyke. Med fastere møkk blir det også mindre flueproblemer, forteller Aas.

Per Anton Aas driver kombiproduksjon på gris med 18 purker og framforing av 13 -1400 slaktegris hvert år.

Aas bruker torv i storbingen for å få tørrere underlag for smågrisene å gå på. Smågrisene spiser en del torv de første dagene, deretter tilføres 5 - 6 bunter i uka til de er ca 35 kilo store. Ved siden av torv det er også halm i talla. Per Anton har rikelig med lys hvetehalm fra egne åkrer.

- Det er stor aktivitet i bingen når vi kommer med torv, så vi prøver å dele ut torv slik at alle smågrisene får tilgang til tørr torv, forteller Aas.
I slaktegrisfjøset går det også med en god del torv. Tilskudd av torv ser ut til å gi en god biologi i tarmen derfor fastere avføring.
- Når grisen går ute og roter i jorda spiser den røtter og får de i seg mye naturlig fiber, noe dens fordøyelse er bygget for. Siden naturlig torv er røtter av planter, er torv midt i blinken, sier Per Anton Aas.

Til 1300 griser fra fødsel til slakt bruker han 100 kubikkmeter med torv, ca 140 bunter halm og 60-100 kubikkmeter med sagflis. Fast avføring er naturligvis viktig for den generelle hygienen, og torva som blir til overs suger opp urin og bidrar til et bedre miljø inne. 
- Grisene gjør fra seg på særskilte steder, men det er klart at i en binge blir det mye tråkking, derfor bruker jeg mye torv også når grisene blir større, torv har helt unike egenskaper. Torv kan suge opp mye ammoniakk og fuktighet, det er også mykt å gå på for griseføttene, sier han.
Så straks torva er servert stimler smågrisene til
Produksjonen kan grovt deles inn i tre avdelinger. Først er det fødestua der purkene ikke skal forstyrres når de dier sine små, så er det smågris-huset og til slutt vekst-bingene. Etterhver som grisene vokser fordeles de omkring.

- Jeg bruker torv i nyfødt-avdelingen, til å gi komfort til de minste. Så snart smågrisene begynner å løpe flyttes de til smågris-fjøset. Vi har lært at torv ikke er bra når purkene skal parre seg, det kan gå ut over fruktbarheten, sier Per Anton.

Det går med betydelige mengder torv og Per Anton pleier å bestille et lass av gangen.

- I den siste tiden har jeg forsøkt med torvblokker. Det er gunstig siden grisene ikke tråkker det ned med en gang, særlig smågrisene elsker å gnage på den, sier Aas.

Når grisene er små kjenner de søskenflokken og holder sammen i mindre grupper. Etterhvert som de blir modigere brytes gruppa opp og grisene løper omkring. 
- Det er en vilter gjeng, og de har lært seg at når mannen kommer med akkurat den sekken eller en torvblokk gjelder det å være på pletten. Torv er snadder for griser, det gir dessuten en fin aroma av skogsduft i grisehuset, sier Per Anton Aas på Skreia.

STRØTORV - HVIS DYRA FIKK VELGE