Torv veldig viktig for velferden til kyllinger

Å ha en torvblokk å hakke på og kose seg med er noe kyllingene til Trude setter stor pris på. Et godt miljø og litt ekstra omtanke er helt naturlig å by på når man driver oppdrett av kyllinger.

Kyllingene til Trude Hegle har det helt klart veldig godt der de ligger mojer seg og bader fjøra i restene av torvblokken de nettopp har dratt utover. Når matmor Trude legger ut de faste torvblokkene stimler de fort sammen om godbiten og begynner å nappe løs biter.

- Det er veldig hyggelig å ha litt ekstra å by på. Som veterinær vet jeg hvor viktig det er for helse og trivsel at kyllingene får naturlig stimulans. Og en torvblokk er et stykke ren natur, det er hva fugler instinktivt liker å ha kontakt med, sier Trude Hegle, bondekone og veterinær med fjørfeproduksjon som spesialitet.

Kyllingene får rikelig og spise, og gulvet er varmt, tørt og fint å gå på.

Så lenge hun kan huske har det vært fast takst å tilby torv som ekstra kos til fuglene.
- Torven har flere funksjoner, den suger også opp avføring fra kyllingene og danner et mykt underlag. Dermed renser torva miljøet her inne. Det skal være et godt innemiljø med en liten duft av skog, og litt kylling også, fugl har en mild fin kroppsduft, sier Trude. Når neste gruppe av kyllinger settes inn blir hele anlegget gjort rent, desinfisert og ny torv lagt ut.

Det skorter ikke på inneklima forøvrig. Det er lagt ned vannbåren varme i gulvene og ventilasjonsanlegget er av høyeste standard. Fin høyde under taket og dempet belysning bidrar også til et behagelig innemiljø.
- Når man driver med matproduksjon skal det etter mine begreper være rent og pent hele veien. Det minste vi skylder kyllingene er et godt liv. Her kan de spankulere omkring og være som kyllinger flest, sier Trude.

Trude sjekker fysikken på denne krabaten, den har ikke fått så mye fjær, fordi den vokser raskt.

Kyllingene oppfører seg også som fuglekull gjør i naturen, de ligger mye sammen i gruppe og lager god-lyd. Kyllinger hakker ikke hverandre, de søker heller sammen, gjerne oppe i en seng av torv.

Trenden innen matbransjen er også tydelig. Store firmaer, som f.eks McDonald's, satser på kylling som råvare og stiller krav til hvordan fuglene oppdrettes. Det betales også litt ekstra i kilopris til oppdrettere som sørger for god oppvekst for fuglene.
- Det er jo fint å få noen tiøringer ekstra for kiloen, men det dekker bare en del av de ekstra kostnader som vi legger i dette med velferd, sier hun.

Selv om kyllingprisene for tiden er presset går Trude ikke på akkord med velferden.
- Jeg ser nok på kyllinger mer som husdyr enn industri. Hadde vi knepet inn på velferden kunne vi kanskje tjent noen ekstra kroner, men den de daglige rundene i kyllingfarmen skal gi meg en god følelse, sier hun, som ved siden av å drive oppdrett av kyllinger også har melkeproduksjon på gården, med dyrking av gras som for til dyra, dyrking av korn og noe skogsdrift. Gården heter Mellomdalen og ligger i Rakkestad.

Ved siden av å drive gård reiser Trude rundt på kyllingoppdrett på Østlandet og hjelper andre oppdrettere med å holde sykdom  i sjakk og sikre sunt fjørfe i sine besetninger.

STRØTORV - HVIS DYRA FIKK VELGE